Om oss

Cafe Söderberg´s Historik

Ett café med anor . Inspirerade av Hjalmar Söderbergs roman ”Doktor Glas”. Cafét är uppkallat efter författaren Hjalmar Söderberg och är beläget invid Jakobs kyrka.

Café Söderberg ligger i Kungsträdgården vid Jakobs Kyrka med en härlig sekelskiftes miljö och en stor uteservering sommartid med över 150 sittplatser totalt.

Fika sugen eller Hungrig? sugen på något lätt bara? Vi på Cafe Söderberg erbjuder er ett brett utbud för alla smaker och behov. Alltid fräscha råvaror och produkter hos oss. Vi har fullständiga rättigheter öl – vin – Drinkar

Cafét, uppkallat efter författaren Hjalmar Söderberg, är beläget invid Jakobs kyrka. På samma plats där det dramatiska mordet på pastor Gregorius ägde rum i Söderbergs berömda verk ”Doktor Glas”. Fast då vid den vattenkiosk som stod på platsen runt förra sekelskiftet. Med en hemtrevlig sekelsskiftes miljö med utsikt ut mot strömmen både på vintern och sommaren öppet året runt.

Hjalmar Söderbergs Klassiker ”Doktor Glas” utkom första gången 1905 och var då oerhört provocerande för sin samtid. Doktor Glas utspelade sig för hundra år sedan bland annat i Kungsträdgården i närheten av Jakobs Kyrka. Från första utgivningen och framåt har de moraliska frågor romanen ställer och den respektlösa inställningen till kristendomen den gestaltar engagerat.

Romanen, som uppfattades som mycket provocerande av samtida läsare, har idag blivit en klassiker. Huvudpersonens lika skarpsinniga som svårmodiga reflektioner över livets meningslöshet och det moraliska dilemma han genomkämpar känns fortfarande aktuella. Många formuleringar i romanen har blivit odödliga, till exempel doktor Glas återkommande suck ”Liv, jag förstår dig inte!